Stel, u kiest voor een zuidelijke tuin. De stap die we daarna zetten, is het inpassen van de tuin in de omgeving. We inventariseren de stijl van uw woning en de specifieke omstandigheden in uw tuin. [Wat is mooi in uw unieke situatie?] In de stad is het aanzienlijk warmer en meer beschut dan op het vlakke land. Een besloten stadstuin leent zich daarom goed voor subtropische planten. Veel mediterrane planten hebben behoefte aan de volle zon, dus die doen het in een open, zonnige tuin weer beter.

'Ik zoek een midden tussen de Hollandse situatie en de zuidelijke inspiratie. Dan krijg je het mooiste resultaat.'

Praktisch doe ik dat door ervoor te zorgen dat een groot deel van de beplanting in de tuin ook winterhard is. De klimaatverandering werkt in het voordeel van exotische gewassen in ons gebied. Heel veel kwekers zoeken ook 'harde' selecties, bijvoorbeeld olijven die al generaties lang op 800 meter hoogte in het Umbrisch gebergte staan.

zuidelijke tuinen

Grenzen zoeken

Er is een aantal kwekers en tuinliefhebbers in Nederland heel gedreven op zoek naar de grenzen van wat hier kan, bijvoorbeeld mensen die zich helemaal toeleggen op het kweken van palmen. Door hun experimenten ontstaat er steeds meer kennis over de winterhardheid van exotische gewassen. Met een aantal van hen onderhoud ik hartelijke contacten.

Ik ben die 'die-hards' dankbaar, maar ik ben het zelf niet. Mijn werk is het creëren van harmonieuze tuinen. Ik interpreteer, ik gebruik de informatie en meng die met mijn kennis van tuinarchitectuur. Door mijn brede kennis van planten én tuinarchitectuur te combineren, komt het juiste midden in beeld.

Het midden treffen

U wilt een zuidelijke tuin, maar dan goed gedaan – met een harmonische architectuur en een grote kans op succes. Tuinen die ik ontwerp zijn mooi, warm en overleven de Nederlandse winters met glans.